Snaga osmijeha nostalgija stres ljeto

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Nostalgija za ljetom – stres u vašim mislima – vratite radost!


Mali mentalni trikovi za velike rezultate

AH KAKO JE BILO LIJEPO
Ako se već niste vratili u radno okruženje, sigurno ćete uskoro, a i školska godina pomalo kuca na vrata. Više nego pravo vrijeme za dobru pripremu, kako bi vam napunjene baterije trajale što duže.
Uistinu su rijetki oni koji jedva čekaju kraj odmora, čak i kada uživaju u svom poslu i dnevnim obavezama.
Volimo si ugoditi i odmoriti se.  Potreban nam je taj odmak, promjena rutine, okoline. Osjećamo se drugačije – odmaramo i kako se kaže „punimo baterije“. Znate one trenutke kada pomislite – da bar ovo traje zauvijek, trenutke mira, slobode, opuštenosti, radosti. Potaknute zvukovima valova i povjetarcem, osjećajem toplog Sunca na koži i već svime što uz ljeto i odmor ide.
I u tom osjećaju događaju se lijepe stvari – život postane ugodniji, stvari oko vas postanu ljepše, dobivate nove ideje, partner vam je bliži, obaveze se čine podnošljivije…vaša duša je slobodna.
Jednostavno uživate.

POVRATAK U „STVARNOST“
No neizbježno je da ljetovanju dođe kraj. I nerijetko, kako odmor završava, a ono osjećaj kao da se bliži ponedjeljak, kao da nešto gubite. Često osjećaj ugode počinje kvariti i samo razmišljanje o završetku odmora, o napuštanju te oaze ugode i povratku u „stvarnost“.
I mnogi već nakon prvog dana povratka u dnevnu rutinu kažu „kao da nisam ni bio/bila na odmoru“. Sve to punjenje nestane u jednom danu.

Tada pomisao na vrijeme odmora budi nostalgiju i miljama je daleko. Osjećate se kao da ste izgubili nešto lijepo, ugodno, gdje vam je bilo dobro. I ta nostalgična misao nije ugodna.
I zapravo, razmišljanje o vašem izvoru ugode pretvara se u osjećaj koji nije ugodan – već početak stresa.
A izvršavanju svih oblika obaveza zahtjevnih svakodnevica koje troše energiju, takvi mali, gotovo neprimjetni „kradljivci“ energije, nisu nimalo korisni i potrebni.
Kada već ulažete energiju u obavljanje svakodnevnih aktivnosti podržite se svojim mislima. Mudro iskoristite taj mišić u glavi koji stalno radi, dajte mu pravi input, usmjerite ga za vašu dobrobit.

STRES NOSTALGIJE ZAMIJENITE ZAHVALNOŠĆU
Jednostavno rečenice poput…kako je bilo lijepo, da barem još traje, kad bi barem sada uživao/uživala na ovom ili onom mjestu, zamijenite rečenicama zahvalnosti.
Zahvalan/zahvalna sam da sam bio/bio bila na odmoru, na lijepom vremenu, Suncu, moru, obitelji uz mene, doživljajima, knjigama, druženjima, izlascima i svemu onom zbog čega ste uživali u ljetu.

Tako prizivate u sjećanje trenutke odmora s osjećajem ugode i oni žive u vama, kada god vam zatreba i ono najvažnije daju vam energiju, a ne oduzimaju je.
Vaše završeno ljetovanje više nije izvor osjećaja nostalgije koja nije ugodna jer vas odvaja od željenog i zapravo je začetak stresa. 
Već je razmišljanje o proteklom ljetu s osjećajem zahvalnosti, nepresušan izvor dobrog osjećaja  – brzi reset – kad god vam zatreba, u pauzi na poslu ili kao odmor od dnevnih obaveza.

Ljeto u vama uz misli zahvalnosti, može živjeti cijelu godinu i biti vaša stress free zona koja vam je uvijek na raspolaganju, budite zahvalni na svemu što ste imali i doživjeli – na vama je sjetiti se i iskoristiti um koji ionako radi, no uz misli zahvalnosti, za vaše dobro.

Podijeli!

Komentari

Komentar: